Zavjesa, kraljica dekora

Final touch uređenju i pravo osvježenje svakom prostoru u prvom redu daju zavjese, funkcionalne i zanimljive tkanine čijoj igri nema kraja…

Osim na namještaju i zidovima boje i uzorke volimo vidjeti i na prekrivačima, stolnjacima, jastučićima, ručnicima, tapetama i sličnim detaljima koji su nam vrlo bitni u uređenju našeg doma. No, final touch uređenju i pravo osvježenje svakom prostoru u prvom redu daju zavjese, funkcionalne i zanimljive tkanine čijoj igri nema kraja.

 

S obzirom da se s odabirom materijala za zavjese ne može pogriješiti, bili oni prozirni i prozračni, gusti i lagani ili pak teški i bogati, ipak postoji par trikova kako ih što bolje prilagoditi prostoru u koji ih stavljamo. 

Opremamo li zavjesama mali prostor, dobro je odabrati prozirne zavjese svijetlih ili žarkih boja koje će u prostoriju unijeti prirodno svjetlo, dok velike prostorije podnose sve te dozvoljavaju igranje čak i s više vrsta tkanina. U velikim prostorima tako često vidimo duple zavjese, odnosno prozirne za sredinu i jače i gušće na rubovima.

Što se tiče uzoraka na zavjesama i oni su više nego dobro došli. Ukoliko ih se uskladi s uzorcima koji se već nalaze na tepisima, jastučićima i drugim dekorativnim elementima u prostoru, dodavanje zavjese istog ili sličnog uzorka pun je pogodak. No, ukoliko ipak više volite ”igrati” na sigurno, izbor vam mogu biti i jednobojne zavjese ili one tek vidljivog uzorka u boji koja će se stopiti sa nekim detaljima iz prostorije. 

Najviše slobode s dekorom i bojom zavjesa ipak dopuštaju prostori jednostavnih, zagasitih ili potpuno svijetlih boja bez dodatnih uzoraka na ukrasima u prostoru. Pruge, točkice ili cvjetni uzorak u svježim bojama, što god odabrali vrlo brzo ćete se uvjeriti da je u takvim prostorima sve je dozvoljeno, pa čak i poželjno. 

No, unatoč sve većem broju različitih tkanina, uzoraka i boja, ipak bijele zavjese i dalje nose titulu ”kraljice” zavjesa. Baš poput male crne haljine, ovaj vječiti klasik i dalje vlada našim domovima te bez obzira na prostor u koji se postave uvijek će biti onaj dašak elegancije kojim volimo upotpuniti svoj najdraži prostor.