ODABIR ZAVJESA

Zavjese čine sobu ljepšom – ali samo kada ih se ispravno odabere.

Treba paziti na boju, tkaninu, duljinu, slojevitost… 

Kako bismo vam olakšali izbor, slijedi nekoliko malih savjeta:

1.) Prije svega, potrebno je obratiti pozornost na kvalitetu tkanine, a ne na dizajn zavjesa.

2.) Tkanine se sastoje od sintetičkih, prirodnih ili mješovitih vlakana. Ovisno o njenom sastavu, tkanina može dobro ili loše propuštati zrak, zadržati svoj oblik i skupljati prašinu. Stoga je prije svega potrebno odrediti funkcionalne karakteristike tkanine za prozore u svakoj prostoriji, a zatim odabrati dizajn.

3.) Tekstura i uzorak platna na prozorima trebaju biti povezani s elementima interijera. To mogu biti jastuci na kauču, trake na stolu, stolnjaci, slike itd.

4.) U različitim prostorijama tkanina za zavjese može pokazati svoju boju drugačije, ovisno o položaju prozora i osvjetljenju.

5.) Stražnji dio dekora često “izgara” zbog jačine sunca, pa je za njega bolje koristiti podstavu.

6.) Neutralne boje su najbolji odabir jer ne blijede toliko brzo i bolje će se uklopiti u svaki prostor.

7.) Kada se kupuje metraža važno je pravilno izračunati potrošnju tkanine po širini i visini karniše ili prozora.

8.) Idealna visina za postavljanje karniše ovisi o tipu odabrane karniše. Ukoliko to prostor dozvoljava karnišu postavljamo u strop ili čim bliže stropu kako bismo postigli dramatičnost u izgledu.

9. Dužina zavjese može vizualno oplemeniti izgled prostora, posebice ako se radi manjim stanovima i kućama. Zavjese do poda trenutno su najpopularniji izbor širom svijeta. Omiljena dužina zavjesa prostoru pruža uglađenost i eleganciju, točno u onoj mjeri u kojoj je to potrebno. Zavjese do poda prostiru se od plafona pa sve do centimetar od poda prostorije. Zavjese koje dodiruju pod vizualno povećavaju prostoriju, a koriste se isključivo u prostorima gdje se želi naglasiti dramatičan i luksuzan interijer.

10.) Zavjesa će izgledati ljepše sa gušćim naborom tkanine. Preporučeni nabor je x2-x3.

11.) Kod kombinacije zavjesa i dekora potrebno je uskladiti teksturu, uzorak i sastav tkanina.

12.) Za neutralan izgled odaberite svijetle, kremaste ili pastelne boje. Ako vam je soba previše “sterilna”, dodajte zavjese u živim bojama.