ODABIR ZAVJESA

Zavjese čine sobu ljepšom – ali samo kada ih se ispravno odabere.

Treba paziti na boju, tkaninu, duljinu, slojevitost… 

Kako bismo olakšali izbor nekoliko malih savjeta na što pripaziti.

1.) Prije svega, potrebno je obratiti pozornost na kvalitetu tkanine, a ne na dizajn zavjesa.

2.) Sve tkanine sastoje se od nejednakog omjera sintetičkih i prirodnih niti. I ovisno o količini, tkanina može dobro ili loše propuštati zrak, zadržati svoj oblik i skupljati prašinu. Stoga je prije svega potrebno odrediti funkcionalne karakteristike tkanine za prozore u svakoj prostoriji, a zatim odabrati dizajn.

3.) Tekstura i uzorak platna na prozorima trebaju biti povezani s elementima interijera. To mogu biti jastuci na kauču, trake na stolu, stolnjaci, trake na stolu, slike itd.

4.) U različitim prostorijama tkanina za zavjese može pokazati svoju boju drugačije, ovisno o položaju prozora i svjetlini osvjetljenja.

5.) Stražnji dio dekora često izgara zbog jačine sunca, pa je za njega bolje koristiti podstavu.

6.) Neutralne boje su najbolji odabir jer ne blijede toliko brzo i bolje će se uklopiti u svaki prostor.

7.) Kada se kupuje metraža važno je pravilno izračunati potrošnju tkanine po širini i visini karniše ili prozora.

8.) Najidealnija visina za postavljanje karniše 15 cm od prozorskog okvira, a ako želite malo više dramatičnosti u izgledu može i višlje.

9.) Ovisno o prirodi tkanine određuje se duljina zavjese. Ako je platno mekano, bolje je napraviti zavjese, čiji donji dio leži ili se vuče po podu /tradicionalniji izgled/. Dekori/debele zavjese, zadržavajući svoj oblik, trebale bi biti u ravnini poda /moderniji izgled/.

10.) Najbolje je imati zavjese odmah do prozora, a pri vrhu ih naborati. Čim je gušći nabor (x1.5-x3), to će zavjese ljepše padati.

11.) Na zavjesama treba biti samo jedan aktivni element: boja, uzorak, vijenac itd.

12.) Za klasičan izgled odaberite svijetle, kremaste ili pastelne boje. Ako vam je soba previše “sterilna”, dodajte zavjese s živim bojama.

NAZAD NA BLOG